Pasta er en klassiker i det danske køkken, til trods for at den jo oprindeligt har fundet vej nordpå fra Italien.
Langt de fleste har på et eller andet tidspunkt spist en portion spaghetti med kødsovs, eller når det skal gå rigtig stærkt, eller når det er aller sidst på måneden, en portion pasta med ketchup.
Pasta kommer i alskens afskygninger, og hver type pasta skal behandles forskelligt. Målet når man koger pasta er dog altid, at man får den kogt til den er al dente – som betyder til tanden. Det vil altså sige, at du vil koge din pasta så meget at den stadig har lidt bid, men ikke så meget at den bliver vandet og slatten.
Når man koger pasta skal man altid starte med vandet. Du finder en gryde frem, fylder den med vand og sætter den på komfuret på det højeste blus. Når vandet spilkoger skruer du lidt ned for varmen og tilsætter salt. Derefter tilsætter du den ønskede mængde pasta. Sørg for, at der er nok vand i gryden til at det kan dække al din pasta.
Nogle foretrækker også at hælde lidt olivenolie i vandet inden de tilsætter pasta, men du kan i grunden selv bestemme hvornår i processen du vil gøre dette.
Olien hjælper med at skille pastaen ad, så den ikke klistrer til hinanden, og så har den også den fordel, at en god olivenolie smager rigtigt godt på pasta. For ikke at ødelægge olien for meget, kan det være en god ide at vente med at tilsætte olien til aller sidst.
Som nævnt er alle pastaer forskellige, og du gør klogt i at læse de anbefalede tilberedningstider på pakken, men i langt de fleste tilfælde er ca. 10 minutter en passende kogetid.
Efter seks-syv minutter kan du fiske et enkelt stykke pasta op ad din gryde og prøve at bide i det. Det kræver selvfølgelig lidt øvelse at vide præcist hvornår man synes at ens pasta har fået nok, men hvis du synes at konsistensen er for hård, så skal din pasta have længere tid.
Hvis du synes at din pasta er kogt færdig, så hælder du vandet fra ved hjælp af et dørslag eller en si. Herfter kan du vælge at hælde pastaen tilbage i gryden, eller eventuelt i en skål. Hvis du godt kan lide smagen af olivenolie er det en god ide at vende din pasta i lidt af denne nu.
Publiceret: 8.april - 2014