Det er en kunst at koge et æg perfekt, her er hvordan du gør det – endda på den mest energibesparende måde!
Fyld koldt vand i gryden, vandet skal lige kunne dække æggene. Tilsæt 1 spsk. salt for at undgå at æggene revner. Kom æggene i – hvis bunden er dækket med æg (så de ikke kan forskubbe sig) er der mindre risiko for revner. Sæt komfuret til høj varme, og kom låg på gryden. Sluk for varmen med det samme, når vandet koger. Lad æggene stå 14-16 minutter (alt efter størrelse), for hårdkogte æg og 10-12 minutter for smilende æg.
Lad æggene stå i koldt vand ét minut inden servering, så er de nemme at pille.
Hvordan tjekker jeg om et æg er kogt?
Hvis du har et æg i køleskabet, og er i tvivl hvorvidt det er kogt eller ej, så snur ægget rundt på bordet. Hvis ægget bremser hurtigt er det råt (fordi det flydende indhold vil bremse bevægelsen), hvis det snurrer fint rundt er ægget kogt.