Hvid sovs, eller Bechamel sovs, er en af grundsaucerne, og er heldigvis ganske nem at lave. Den kan sagtens spises bare som den er, men den bruges også som grundlag for mange andre saucer, som for eksempel mornaysauce eller den klassiske danske persille sauce.
Det er ganske simpelt at lave en hvid sovs, men det kræver, at du er lidt over den, så den ikke klumper eller brænder på undervejs.
Der findes forskellige opskrifter på hvid sovs, men denne fra Kvalimad.dk ser således ud:
- ½ liter mælk (gerne sødmælk)
- 3 spsk mel
- 3 spsk smør eller olie
- ¼ -1/3 revet muskatnød
- Salt og peber
Derudover skal du bruge en gryde og et piskeris.
Start med, at smelte smørret i en gryde, tilsæt herefter melet og rør godt rundt. Tilsæt herefter ca. halvdelen af mælken og rør rundt indtil du får en god tyk sovs. Når alle klumperne er rørt ud, kan du begynde, at tilsætte resten af mælken.
Når din sovs har den konsistens du ønsker, kan du smage den til med muskatnød og salt og peber. Pas gerne lidt på med muskatnødden, da der ofte ikke skal meget til før smagen af muskat bliver lidt for overvældende.
Denne video guider dig igennem hele processen, og her kan du også se, hvilken konsistens din bechamelsauce skal have.
Når du først har styr på hvordan du laver din hvide sovs, kan du som nævnt tidligere bruge den som base for en masse andre sovser. Tilsæt for eksempel persille og server den med en nystegt rødspætte filet og nye danske kartofler. Hvid sovs er også en af hovedingredienserne i lasagne og mange bruger også hvid sovs når de laver moussakka. Hvis du tilsætter lidt parmesan og gruyere ost, kan din hvide sovs bruges til at lave den franske klassiker Croque Monsieur.
Publiceret: 23.mai - 2014