Vi bevæger os mod varmere tider og mange mennesker nyder at spise is på en varm sommer- eller forårsdag. I de senere år er udvalget blevet større, for eksempel kan vi nu købe ’hjemmelavet’ italiensk is (kaldet gelato, hvilket betyder is på italiensk), med mange forskellige spændende ingredienser, flere og flere steder.
Måske har du lyst til selv at lave is, du har måske selv nogle idéer om hvordan du ønsker at sammensætte din is, og har lyst til at eksperimentere med dette. Eller måske ønsker du bare at hygge dig med at fremstille en god dessert med nogle gode råvarer.
I det følgende vil vi give en grundopskrift, og komme med nogle forslag og idéer, bare for at pirre fantasien og inspirere.
Grundopskrift flødeis
Ingredienser:
- 3 pasteruriserede æggeblommer
- 90 gram sukker
- 5 dl. piskefløde
- 3 pasteuriserede æggehvider.
Fremgangsmåde: Pisk æggeblommerne godt sammen med sukkeret. Pisk fløden til skum og bland forsigtigt i (så du ikke slår luften ud). Pisk æggehviderne (så de kan vendes på hovedet uden at falde ud!) og vend dem forsigtigt i blandingen (igen for at at beholde så meget luft som muligt i blandingen, dette giver en langt bedre konsistens i isen). Nu kan du vende dine ingredienser forsigtigt i, og isen er klar til at komme i fryseren.
Nemt og enkelt, husk at jo mere kærlighed du kommer i isen jo bedre smager den.
Hvis du har en ismaskine, vil den sørge for at vende isen forsigtigt mens den nedfryses. På den måde sikres det at ingredienserne (for eksempel nødder eller chokoladestykker) ikke alle falder til bunds, så de bliver jævnt fordelt i hele isen. Vær ikke fortvivlet hvis du ikke har en ismaskine, sørg for at vende isen hyppigt mens den nedfryses (for eksempel hver halve time). På den måde sikrer du dig en mere jævn fordeling.
Hvor lang tid isen har brug for i fryseren afhænger af de forme du anvender, men i hvert fald nogle timer.
Italiensk is
Her vil vi henvise til denne hjemmeside: https://www.iselsker.dk/isopskrifter/gelatoopskrifter.html , som har mange spændende og interessante opskrifter
Her er ét eksempel med en grundopskrift fra siden:
Ingredienser:
- 2dl piskefløde
- 4 dl letmælk
- 4 pasteuriserede æggeblommer
- 100 gram sukker
Fremgangsmåde: Mælk og fløde varmes op sammen (indtil lige før kogepunktet) og stilles til side – pas på det ikke brænder fast i bunden.
Æggeblommer og sukker piskes lette og luftige sammen (ca. 2 min)
Under grundig omrøring tilsættes 1/3 af mælkeblandingen. Gryden med resten af mælken sættes over svag varme, hvorefter blandingen med æggesnapsen hældes langsomt tilbage under konstant omrøring. Lad det blive på meget svag varme, indtil blandingen er så tyktflydende, at du kan trække et spor med en træske.
Afkøles i mindst 4 timer, og derefter i ismaskine i yderligere 40 min (du kan evt. bruge metoden fra foregående afsnit med selv at vende det i fryseren)
Prøv det af og ha’ tålmodighed.
Idéer til is
Friske bær og frugt, nødder af forskellige slags, chokolade, krokant, marcipan, oreo og andre cookies, ingefær, rom, whisky, kaffe… Kun fantasien sætter grænser, Arla har endda en opskrift på is med basilikum som du kan finde her
God fornøjelse og husk, når du giver dig god tid til at lave is, så giv dig også god tid til at nyde og smage den!
Publiceret: 2.april - 2014