Mange mennesker kan fløjte, men ikke pifte. De to ting minder om hinanden, men der er også forskelle – i det følgende vil vi beskrive hvordan det foregår, og hvem véd måske vil du lære at pifte når du har læst artiklen. Men husk: alting kommer med øvelse!
Hvordan opstår lyden?
Lyden opstår når luften, som kommer fra lungerne og luftrøret, møder modstand og på denne måde danner resonans. Det er ligesom hvis du blæser i en flaske på en bestemt måde, der vil du også kunne danne en lyd, og du vil også kunne opleve at lyden er lysere jo mere vand der er i flasken.
For at få en idé om hvordan luften reagerer ved en modstand, er det lettere at betragte vand. Hvis du nogensinde har kigget ned i en å eller en bæk, har du måske lagt mærke til at vandets strømning forandres, hvis der er en gren der stikker ned i vandet. Det samme kan ses ved bropiller, eller hvor der er sten i vandet. Du vil også kunne se at strømningen og vandets hastighed ændres med vanddybden, hvor vandet er lavt strømmer vandet hurtigere end hvor det er dybt, simpelthen fordi den samme mængde van skal passere på den samme tid.
Det samme princip kan overføres til luft, og give os en forståelse af hvordan lyden ved opstår, når vi fløjter og pifter. Når vi taler gør vi i princippet det samme, vi bruger de naturlige forhindringer vi har i munden, til at danne resonans og dermed danne ord. Stemmebåndene (som sidder i struben), tungen og læberne – og i mindre grad tænderne.
Fløjte og pifte
Når vi fløjter og pifter anvender vi ikke stemmebåndene, men vi bruger tungen og læberne til at danne modstand og sætte fart på lyden. Når vi pifter er lyden kraftigere end når vi fløjter, det er derfor vigtigt at sætte mere tryk på, det vil sige at støde mere med luften. På den måde kommer der en kraftigere luftstrøm, som potentielt kan give en kraftigere lyd. Når vi fløjter bruger vi mere læberne, mens tungens placering er vigtigere når man pifter. Hvis du krøller spidsen af din tunge bagud, får du sat mere fart på luften, og med den rigtige kombination opstår der en lyd. Personligt bruger jeg mine to lillefingre (fordi de ikke fylder så meget i munden) til at holde tungespidsen bagud, og med den rigtige vinkel og med det rigtige stød af luft fra lungerne, opstår der et højt og flot pift. Som sagt alting kræver øvelse, også at pifte.
Forhåbentlig har du fået en idé om hvordan man pifter, så nu er det bare at øve dig. Mange kan pifte uden at bruge fingre i munden, det afhænger af hvor meget du kan folde din tungespids bagud. Så kom bare i gang med at prøve!