Hvordan smitter klamydia

Vi vil se nærmere på hvad klamydia i det hele taget er, hvordan det smitter, hvordan du kan få en idé om hvorvidt du er smittet eller ej, og hvad du kan gøre hvis du endelig har fået det.

 

Hvad er klamydia?

Klamydia kommer fra bakterien chllamydia trachomatis. I Danmark er det bedst kendt som en kønssygdom, men under varmere himmelstrøg i troperne er bakterien årsag til øjensygdommen trachom.

Klamydia rammer primært cellerne i urinrøret og livmoderhalsen, hvor bakterien formerer sig inden i selve cellerne. Cellerne i endetarmen og i øjnene kan også rammes af bakterien.

I Danmark registreres der omkring 25.000 nye tilfælde af klamydia hvert år, men det egentlige antal kan være op mod det dobbelte. Det er hovedsageligt unge som smittes, men der er en tendens til at flere og flere over 40 også bliver smittet.

Hvis infektionen ikke behandles, kan den eventuelt resultere i underlivsbetændelse og i værste fald ende med at kvinden ikke kan få børn.

Bakterien kan gemme sig flere år i kroppen uden at der forekommer egentlige symptomer.

 

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia karakteriseres i Danmark som en såkaldt seksuelt overført sygdom. Den kræver en tæt kontakt mellem slimhinder, og kan altså ikke overføres ved for eksempel at anvende det samme håndklæde.

Klamydia kan dog også overføres under fødslen fra moder til barn, og kan her blive til øjenbetændelse og i værste fald en lungeinfektion.

 

Hvad er symptomerne på klamydia?

Hvis du er smittet med klamydia er der ofte kun få eller ingen symptomer, uanset om du er mand eller kvinde.

Hos mænd kan der forekomme betændelse i urinrøret, hvor et klart udflåd kan forekomme – og der kan være kløe og svie ved vandladning. Hos kvinder kan der være forøget udflåd fra skeden, samt svie ved vandladning.

Klamydia i endetarmen kan give udflåd og smerter og en forøget tendens til diarré.
Hvordan kan du beskytte dig imod at blive smittet med klamydia?

Da klamydia smitter ved seksuel kontakt, kan du beskytte dig ved kun at dyrke sikker sex (brug kondom), og sørge for ikke at have mange skiftende seksualpartnere.

 

Hvad kan du gøre hvis du har fået klamydia?

Hvis du har mistanke om at du har fået klamydia, så kontakt omgående din læge. Lægen kan foretage en podning, og dermed afgøre hvor vidt det er klamydia eller ej.

Hvis du har klamydia (eller mistanke om det), så husk at du har en forpligtelse overfor dine tidligere seksualpartnere. Hvis du kan finde den person, som bærer smitten og oplyse dem, vil yderligere smitte kunne undgås. Hvis du har klamydia er det vigtigt at du ikke har sex, før det er behandlet. Spørg din læge.

Publiceret: