P-piller (P’et står for Pincus, efter opfinderen Gregory Pincus) er et svangerskabsforebyggende middel, det vil sige at de forhindrer at kvinden bliver gravid under et samleje, også kaldet præventive midler eller simpelthen prævention.
Ud over den svangerskabsforebyggende effekt, kan p-piller nogen gange anvendes imod stærke menstruationssmerter, og visse hudlidelser som skyldes hormonelle ubalancer.
I det følgende vil vi se nærmere på kvindens cyklus, og hvordan p-piller virker og bruges, fordele, ulemper og bivirkninger når du anvender p-piller som prævention.
Lidt om kvindens cyklus
Kvindens cyklus (som starter på den første dag med menstruation) varer typisk 28 dage, men kan vare alt mellem 21 og 35 dage og stadig være i normalområdet. Når blødningen ophører (efter 3-7 dage) starter modningen af et nyt æg fra æggestokken. Dette er modnet efter et par uger og frigives herefter fra æggestokken og vandrer ud via æggelederen. Dette kaldes ægløsningen, og er det tidspunkt hvor der er størst mulighed for en graviditet vil opstå, hvis ægget befrugtes af en sædcelle. Hvis ægget ikke befrugtes afstødes det, hvorved menstruationen begynder. Fra ægløsning til menstruation går der 14 dage.
Hvordan p-piller virker og bruges
Alle p-piller indeholder de kunstige hormoner ethinylradiol og gestagen (som efterligner de naturlige hormoner henholdsvis østrogen og progesteron). Begge disse kunstige hormoner bevirker at kroppen ikke udskiller store nok mængder af de overordnede kønshormoner LH og FSH, som normalt stimulerer ægløsning og follikeldannelse. Derved dannes en sej slim, som forhindrer sædcellerne i at nå frem og befrugte ægget. Desuden bevirker denne ændring af hormonbalancen, at et befrugtet æg bliver forhindret i at sætte sig fast i livmoderens slimhinde. Yderligere undertrykkes dannelsen af slimhinden i livmoderen (denne er også nødvendig for en graviditet kan opstå).
Normalvis tages p-piller i 21 dage hvorefter der holdes 7 dages pause, hvis kvindens cyklus er kortere eller længere kan der være individuelle forskelle, som lægen vil vejlede omkring.
Fordele, ulemper og bivirkninger
Den måde p-piller virker på, gør det til et meget sikkert præventionsmiddel. Der er 99% beskyttelse imod graviditet. Det vil sige at en graviditet kan opstå, men det er meget usandsynligt. Kondomer har for eksempel en sikkerhed på mellem 83 og 97 procent. P-piller beskytter imod kræft i æggestokkene og kræft i livmoderslimhinden, når de anvendes over længere tid, hvorimod risikoen for brystkræft forøges.
Det er nødvendigt at huske at tage p-pillerne hver dag, hvis de skal have den ønskede virkning. Og i modsætning til kondomer beskytter p-piller ikke imod seksuelt overførte sygdomme som HIV, klamydia og gonoré.
Nogle bivirkninger ved p-pillerne kan være vægtøgning, kvalme, brystspænding, humørsvingning og påvirkning af huden.
Det var lidt om hvordan p-piller virker, og husk hvis du er i tvivl kan du altid spørge din læge eller på apoteket.
Publiceret: 13.april - 2014